This is Loco on Kathimerini.gr

Κάτι καλό «μαγειρεύεται» στο Κουκάκι

Σε μία από τις πιο αγαπημένες foodie γειτονιές του κέντρου εξελίσσεται το Κουκάκι. Τρία νέα μαγαζιά το επιβεβαιώνουν.

This is Loco λέγεται το καφέ-μπαρ που κατέλαβε τον χώρο ενός παλιού συνεργείου αυτοκινήτων στο Κουκάκι. Τα ταλαιπωρημένα μωσαϊκά καθαρίστηκαν, οι τοίχοι φρεσκοβάφτηκαν και ζωγραφίστηκαν, το πατάρι γέμισε με φυτά και ένα μακρύ, ωραίο μπαρ από παλαιωμένο ξύλο στήθηκε στη μία του άκρη.

Πετυχημένη make up artist, η Αθηνά Σκουβάκη, αφού έζησε στο Σίδνεϊ και το Λονδίνο, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στη γειτονιά όπου μεγάλωσε και η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε να στήσει τον πρώτο δικό της χώρο στο ίδιο κτίριο που έκανε ως παιδί μαθήματα χορού. 

Αεράτο, ψηλοτάβανο, βιομηχανικό και φιλόξενο το This is Loco (Φαλήρου 47, Κουκάκι, Τ/210-92.45.654) μαζεύει κόσμο όλων των ηλικιών, από ανθρώπους της γειτονιάς μέχρι τουρίστες που κάνουν στάση μετά τη βόλτα στην Ακρόπολη.

Εδώ βρίσκουμε πρωινό με αυγά, σπιτικά γλυκά (όπως το κέικ με ανανά και ρούμι μπαχαρικών και το «καμένο» τσιζκέικ των Βάσκων), ποιοτικό καφέ από το Samba Coffee Roasters αλλά και επιλογές για ελαφρύ μεσημεριανό ή απογευματινό. Τα σάντουιτς φτιάχνονται με ψωμί από τον Τάκη και τον Ρίζο – δύο από τους πιο καλούς φούρνους του κέντρου που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση από το καφέ.

Όσο για τα πιο χορταστικά πιάτα, το μενού έχει απλές μακαρονάδες και ένα διαφορετικό ριζότο κάθε μέρα. Με το κρασί μας δοκιμάσαμε το πλατό αλλαντικών και τυριών με γραβιέρα Ιθάκης, κασέρι τρούφας από την Κοζάνη, αρσενικό Νάξου, γρανοτύρι Ίου, προσούτο Πάρμας, μιλανέζικο σαλάμι τρούφας και bresaola. Κλασικά κοκτέιλ, craft μπίρες και dj sets με afrobeats, house, disco, jazz και funk κρατούν το ενδιαφέρον μέχρι το βράδυ. 

Λίγο παρακάτω, στη γωνία της Ζίννη με την Οδυσσέα Ανδρούτσου το Hippy Hippo (Αναστασίου Ζίννη 37, Κουκάκι, T/211-48.36.49) απλώνει τα τραπέζια του στο πεζοδρόμιο, κάτω απ’ τη σκιά των δέντρων. Στο κατάλογο του ολοκαίνουργιου all day καταστήματος συναντήσαμε κλασικές επιλογές για πρωινό και brunch, σπιτικές λεμονάδες και ωραία γλυκά. Στο Yogi

Bowl το βιολογικό γιαούρτι έρχεται σερβιρισμένο σε ένα μπολ από γκρανόλα, μαζί με μέλι και φρούτα εποχής, ενώ ο καγιανάς τους φτιάχνεται με καπνιστή ντομάτα, σχοινόπρασο και σπιτικό

πέστο πιπεριάς με ανθότυρο. Το σάντουιτς που προτιμήσαμε είχε μυκονιάτικη μορταδέλα, γραβιέρα Νάξου, τσάτνεϊ καπνιστής ντομάτας και τρυφερά φύλλα σπανάκι. Με τον καφέ ταιριάζει πολύ το carrot cake αλλά και τα αφράτα mini pancakes με πραλίνα και σπιτική μαρμελάδα από άγρια μούρα. Από το μενού δεν λείπουν και τα signature κοκτέιλ όπως το Monstera με τεκίλα, μεσκάλ, Aperol, πιπεριά pimento, Falernum και μοσχολέμονο. 

Τέλος, κάτι διαφορετικό που έλειπε πολύ προσφέρει το Γκρικ (Βεΐκου 93, Κουκάκι, T/ 210- 92.47.474). Καθαρές, ελληνικές γεύσεις σε μοντέρνο περιτύλιγμα.

Μιλάμε για ένα σύγχρονο, ντιζαϊνάτο μαγειρείο, το οποίο στηρίζεται στα διαλεχτά υλικά και ετοιμάζει καθημερινά απλά, «μαμαδίστικα» φαγητά από φουρνιστούς γίγαντες και φασολάκια μέχρι ντοματόρυζο, μουσακά, χειροποίητες πίτες με χοντρό, χωριάτικο φύλλο, κόκορα στιφάδο και κατσικάκι Τήνου ψημένο σε κληματόβεργες – όλα σε γενναιόδωρες μερίδες και με συνετή τιμολόγηση.

Ενδιαφέρον έχει και το τμήμα του «μπακάλικου» όπου πωλούνται τα προϊόντα μικρών παραγωγών που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα αλλά και βαζάκια με σπιτικές μαρμελάδες, πελτέ, τουρσιά, ελιές μαρινάτες και σάλτσες ντομάτας που βγαίνουν από την κουζίνα του Γκρικ. 

Source: https://www.kathimerini.gr/k/gastronomos/561522451/kati-kalo-mageireyetai-sto-koykaki/